Jeugd Judo

Judo is een verdedigings- en zelfbeheersingssport. De geschiedenis begint in de middeleeuwen in Japan. De samoerai deden in die tijd aan Jiu-Jitsu. De japanner Jigoro Kano (geboren op 28-10-1860) vond het Jiu-Jitsu te hard en zocht naar een zachtere vorm van zelfverdediging. In 1882 begon Kano met 22 leerlingen een judo school. Vanaf 1889 werd door Kano en zijn leerlingen het judo over de rest van de wereld verspreid. Judo werd een olympische sport in 1964. Het jaar waarin de legendarische Anton Geesink de gouden medaille won in het zwaargewicht.

Judo betekent “de zachte weg”. Je leert om je tegenstander met worpen te vloeren. Daarom moet je ook leren om te vallen en je te concentreren. De worpen zijn dus zo gemaakt dat je je bij het vallen niet zo veel pijn doet. Je leert natuurlijk wel hoe je moet vallen. Maar wanneer je de grond raakt, sla je eigenlijk op de grond (“afslaan”). Hierdoor klink het wel alsof je de grond hard raakt, maar dit slaan zorgt ervoor dat de val niet zeer doet. Alle Budo sporten hebben een hoge mate van etiquette. De kinderen leren dat je met respect met elkaar moet omgaan. Het plezier in bewegen staat natuurlijk voorop.

Judo voor jeugd is er vanaf 4 jaar op woensdag- en vrijdagmiddag (verschillende groepen). Voor de wat oudere jeugd en volwassenen is de training op vrijdagavond. Regelmatig wordt er met de kinderen aan wedstrijden meegedaan.

Heeft je kind belangstelling dan kun je natuurlijk altijd even bij een les komen kijken. Een proefles kan ook altijd. Je bent van harte welkom. Judo heeft net als karate veel te bieden, zoals kijkspel, lichamelijke opvoeding (respect voor elkaar) en mentale training. Je kind zal zich dan ook volledig kwijt kunnen in deze tak van sport.

Kijk ook op www.jbn.nl