Karate

Karate betekende: kara-te = “China-hand”. Het betekent nu “lege hand”, waarmee aangegeven wordt dat het hier om een kunst van ongewapende zelfverdediging gaat. Karate is een gevechtsvorm afkomstig uit de karate tradities van China en Japan (Okinawa), die zich na overname van de kenmerken van het Japanse bu-jutsu door de Japanners liet ontwikkelen tot een geheel eigen Japanse gevechtsvorm (budo). Hierbij gaat het niet meer alleen om het beheersen van de tegenstander, maar vooral om “zelfperfectionering”. Daarom spreken we eigenlijk van Karate-do.

De karatestijl die sinds de zomer van 2012 bij Sportcentrum SHAPE wordt gegeven is het Shito-Ryu karate dat ontwikkeld is door de Japanse grootmeester Kenwa Mabuni (1889-1952). Shito is, uit nagedachtenis aan zijn beide leraren (Itosu en Higaonna), samengesteld uit de eerste 2 karakters van hun namen. Ryu betekent “stijl”.  Het betreft hier een semi contact stijl die is aangesloten bij de Karate Do Bond Nederland. De KBN is de enige officieel erkende karatebond van Nederland en aangesloten bij NOC/NSF en WKF (World Karate Federation).

Mabuni werd door vele grootmeesters gezien als Kata expert. Hij had een enorme kennis van vele kata’s en hun bunkai. Na de dood van Mabuni gingen veel leerlingen hun eigen weg. Sportschool Shape volgt de stijl van de Japanse grootmeester Soke Yoshimi Inoue (8e dan Keishin Kai Shito Ryu) die in Nederland wordt vertegenwoordigd door Shihan Raymond Snel (7e dan) uit Leeuwarden. Het Shito-Ryu is vooral op kata wedstrijdniveau een internationaal toonaangevende karatestijl en kenmerkt zich door explosieve en snelle bewegingen. Inoue is de coach van het Japanse kata team en van de wereldkampioenen Rika Usami en Antonio Diaz.

Karate heeft een vaste lesopbouw en omvat hoofdzakelijk verdedigingen in blokkerende en/of opvangende zin en aanvallende technieken met vooral armen en benen. De lesopbouw bestaat uit: KIHON (basis technieken) – KATA (loopvormen waarbij wordt gevochten met denkbeeldige tegenstanders) – KUMITE (vrij gevecht). Er is veel aandacht voor houding, balans, kracht, beweging en uithoudingsvermogen. Hierdoor is het karate-do een fijne sport om lichaam en geest in vorm te krijgen en te houden.

Kijk ook op: www.kbn.nl