Cardio/Fitness

Bij cardio/fitness wordt er vooraf met de instructeur een doel gesteld. Er zijn veel verschillende doelstellingen mogelijk zoals: vetverbranding, spierversteviging, aërobe uithoudingsvermogen verbeteren enz. Het verschil tussen cardio en fitness is dat cardio meer gericht is op uithoudingsvermogen en fitness vooral op spierkracht en spierversteviging. In beide situaties, maar vooral bij kracht training, is er sprake van vetverbranding. Wil je bij cardio afvallen dan is intervaltraining de sleutel. Bij cardio en fitness werk je individueel op je eigen niveau. Je kunt je eigen trainingstijd indelen, wat een groot voordeel is voor mensen die niet op een vast tijdstip kunnen trainen.

Bij fitness wordt gewerkt met gewichts toestellen en met losse gewichten. Je wordt eerst volledig ingewerkt voordat je aan de slag kunt. Er wordt vooral gekeken naar houding en juiste uitvoering om blessures te voorkomen. Als je eenmaal kennis hebt van de apparatuur, kun je gericht werken aan het verbeteren van je spierconditie en/of spierkracht. Voor gevorderden is het mogelijk een op maat gemaakt fitness schema te laten maken met oefeningen met losse gewichten (dumbbells en barbells). Deze manier van krachttraining heeft de voorkeur in verband met techniek, balans, spieropbouw en variatie. Ons sportcentrum beschikt over een groot crossfitnessrek waarmee het aantal losse fitnessoefeningen aanzienlijk is uitgebreid. Voor iedereen zijn er talloze uitdagingen bij gekomen.

Bij cardio wordt getraind op acht verschillende toestellen: lopen, fietsen, steppen, crosstrainer, ligfietsen, armfietsen, roeien en de Stairmaster. Je kunt zowel op harstslag trainen als handmatig cardiotraining doen. Er kan een schema op maat gemaakt worden. Je krijgt op deze manier een schema dat aan jouw niveau voldoet; zo kun je heel gericht naar je doelstelling toewerken. Ook kun je kiezen voor een combinatie van cardio en fitness om zo aan je algemene conditie te werken. Wel dien je vooraf een afspraak te maken om ingewerkt te worden. Dit kan zowel telefonisch als aan de balie.

Wil je liever in een groep aan fitness doen, dan heeft Shape 1 keer per week een seniorenfitness uur. Hierbij komen alle grote spiergroepen aan bod.